Delete Friend

0
2394

I stedet for å stenge dem som tenker annerledes ute, burde flokken heller gå i seg selv. Det er her problemet ligger, ikke hos dem som ikke passer inn.

I år 2000 fødte jeg en datter, ulykkeligvis altfor tidlig, og med det døde ikke bare hun, men dessverre også hva jeg hittil hadde betegnet som personlige venner. I stedet for at alle kom til meg, for å trøste meg, virket det som om de fleste styrte langt unna.

Etter hvert som jeg klarte å krype opp av det sorte hullet jeg befant meg i, var det heller ingen som stod rede til å ønske meg velkommen tilbake til livet. Jeg stod mutters alene.

Siden den gang er det blitt satt enda mer fokus på psykisk helse og betydningen av å “se” andre mennesker. Ingen har imidlertid sett meg – og stadig færre gjør det, særlig fordi jeg har valgt å komme ut av skapet; jeg faller nemlig inn under definisjonen av begrepet satanist. Jeg har ikke valgt det selv. Det er ikke noe jeg nødvendigvis ønsker å være. Men det er den jeg er. Og det er nettopp det samfunnet ikke ønsker å akseptere; det vil at jeg skal gi etter for normene og ikke omvendt.

I sine nyttårstaler har både kongen og statsministeren servert en mengde visvas av føleri, fordi et medlem av kongefamilien er gått bort. (Egentlig ville jeg ha satt medlem i parentes, fordi han sånn sett ikke var medlem, men likevel ble oppfattet som å være det. Ekte medlem ble han først etter sin bortgang). Men det hjelper ikke dem som til daglig blir oversett, stigmatisert eller mobbet. De blir ikke mindre oversett, stigmatisert eller mobbet av den grunn. Senest i dag ble jeg unfriended av en Facebook-venn som tydeligvis aldri har sett – eller villet se – meg.

Min erfaring tilsier at jeg ikke er alene om å være utenfor. Vi er flere som av forskjellige grunner ikke passer inn. Vi blir ikke nødvendigvis utstøtt, bare oversett eller forbigått, hvilket kan føles like ille. Flokken synes ikke å takle individer som ikke passer inn. I stedet for å stenge dem som tenker annerledes ute, burde flokken heller gå i seg selv. Det er her problemet ligger, ikke hos dem som ikke passer inn.

I hvert fall hvis man oppriktig ønsker at alle skal med.

Først publisert  

 

Fra redaksjonen. Maritas hjørne. Bevegelsen Satanisme setter mennesket selv i sentrum. https://snl.no/satanisme

Les og diskuter på D1:

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here