CES 2021 | Velferdsteknologi til hjemmet

0
2423
Velferdsteknologi

Consumer Electronics Show (CES). Om Velferds- og helseteknologi.

Innledning

Velferdsteknologi hjelper oss med å overvåke egen helse, forebygge og overvåke sykdom,  og det uten at vi fysisk må oppsøke lege eller sykehus. Flere med ulike sykdommer og funksjonsnedsettelser kan nå bo hjemme, mens de før måtte bo på institusjon. Det gir mer livskvalitet for mange.

Teknologiske hjelpemidler kan ikke erstatte en virkelig person, men vil frigi ressurser for leger og helsepersonell til å konsentrere seg om enda viktigere oppgaver. For den enkelte, vil det også være mange fordeler med å kunne være hjemme å undersøke seg selv, så lenge en er trygg på hjelpemidlene, og det er enkelt å bruke, samt at en kan kommunisere med lege digitalt. Jeg husker tilbake i fjor, jeg arbeidet i 3 måneder som brukerstyrt personlig assistent. Her opplevde jeg at det ikke ble gitt opplæring på styring av komplisert rullestol, noe som ofte førte til at ulike deler på stolen ble ødelagt og måtte repareres. Med teknologisk utstyr kommer også utfordringer, og i viktige saker som egen helse og funksjon, så blir det ekstra viktig at den som skal bruke det har den rette kunnskap og trening.

Digitale trygghetsalarmer og responstjenester, automatiske pilledispensere, elektriske dørlåsere, digitalt kamera- og bevegelse tilsyn, lokaliseringsteknologi og talestyrte apparater har de som trenger det, forhåpentligvis, tilgang på i Norge. På velferds- og helseteknologi feltet skjer det mye nytt, og i dette årets CES (januar i år) har det vært særlig fokus på «remote healthcare», som er pasient-lege konsultasjoner og kommunikasjon der remote betyr å ikke være fysisk tilstede i møtet med lege/undersøkelsen.

Koronapandemien har framskyndet teknologi som vi trenger for å kommunisere med lege og sykehus uten at vi trenger å dra hjemmefra. Legetimer har flere nå opplevd foregår over webcamera og på telefon under pandemien, og selv om blodstrykksmålere, pulsklokker, og blodsukkermålingsapparater m.fler. er teknologi som vi har hatt en stund og som vi har god nytte av, så kommer det stadig flere til, og også mer helhetlige teknologiske løsninger for å finne ut av hvordan det står til i hele kroppen. Det pågår bl.a. et forskningsprosjekt ved Rikshospitalet som er spennende og som kan spare mange pasienter for plagsomme undersøkelser. Det er en kapsel pasienter kan svelge, som ved hjelp av 5G teknologi kan ta så mange bilder hvert sekund at legene kan benytte det istedet for dagens gastroskopi og koloskopi løsninger.

Ny velferds- og helseteknologi

CES ble gjennomført dette året digitalt. CES omtales som verdens mest innflytelsesrike teknologikonferanse og utstilling som pleier å foregå i Las Vegas hvert år. CES står for Consumer Electronics Show, og er et årlig handles-marked eid og styrt av Consumer Technology Association.

EKG / ECG

Gjør en EKG måling av hjertet hjemme. Produkt fra HD Medical: HealthyU. Venter på godkjenning av FDA (U.S Food and Drug administration).

Et apparat holdes på brystet med din tommel og pekefingre på sensorene, og en får målt hjertemusklaturen og rytmen, samtidig med at en får målt temperatur, puls, blodtrykk og t.o.m mikrofoner er knyttet til så en kan høre evnt lyder på lungene også. Denne er utviklet spesielt for dem som har hjerteproblemer, og informasjonen fra sensoren og apparatet sendes på en sikker måte (?) direkte til ens lege, fra apparatet.

Blodtrykk

En ny boldtrykks-kit er er utviklet av Omron, den heter Vital Sights kit. En tar blodtrykket selv, og kan sende resultatet direkte til en lege, og et modem følger i pakningen slik at en skal være sikker på at dine helseopplysninger går til din lege, og ikke til noen andre.

Sovemønster

Hvordan vi sover kan gi infomasjon som er viktig for vår helse. Tatch, https://pilot.tatch.com/, har kommet med en trådløs sensor som kan festes på magen og den måler både pustefrekvens, snorking og bevegelser og liggestillinger i løpet av natta. Om du f.eks. sovnet på siden, men våkner på ryggen, så vil sensoren lese av hvor lenge du lå i hver stilling. Tatch kan enda ikke måle om en lider av søvnapne, men de jobber med saken. Denne sensoren er i et pilotprosjekt og er ikke kommet på markedet enda.

Tann- og munnhygiene

Hvor godt pusser jeg tennene mine? Hadde vært fint å vite helt sikkert, uten at en tannlege gir beskjed. Sonicare Prestige 9900 tannbørste måler hvor mye press du har på tennene når du pusser og hvor mange bevegelser du gjør. Presser du for hardt, som kan skade gummene, så justerer tannbørsten ned trykket og vibreringen. Skal komme på markedet april 2021.

En hjelm som kan avsløre Alzheimer

Hjelmen måler elektrisk aktivitet i hjernen. Elektroencephalografi (EEG). Brukes for å avdekke nervrologiske forstyrrelser og skader som epilepsi og demens. Instrumentet kan også påvirke og forsterke de elektriske impulsene i hjernen og kan også brukes som LED-terapi for demens, parkinsons sykdom, PTSD, ADHD, depresjon og andre nevrologiske lidelser. Men det nyeste, altså, det kan avdekke tidlige tegn på Alzheimer demens. Produktet, iSyncWave, er under utvikling, og det vil ta tid før det kommer på markedet.

Kilder

Les mer på

The most important health tech of CES 2021 – CNET

About CES – CES 2021

Anbefalinger om velferdsteknologiske løsninger i kommunene – Helsedirektoratet

 

Profilert Gnist, Politikk og samfunn. Forsidefoto: Carl Heyerdahl on Unsplash

Facebook kommentarer
Forrige artikkelPolitisk korrekthet
Neste artikkelRusslands utenriksminister Sergej Lavrov
Elisabeth Hoen, redaktør
51 år. Oslo. Se Linkedin for mer informasjon om min utdanning, yrkeserfaring m.m. Eier og redaktør, debatt1.no. Debatt1 er til for å styrke den offentlige debatten, ytringsfriheten og demokratiet. Gratis å lese, gratis å skrive på. Alle kan publisere innlegg, men det forventes seriøse innlegg og et argument. Innlegg profileres av redaksjonen. Send ditt innlegg til . eller les mer på Kom i gang med debatt1. Velkommen!

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here