Min kones dusj-radio. Hun har byttet batteripakke en gang siden hun kjøpte den i 2010. Var dette en DAB-radio ville batteri-budsjettet forlengst ha overskredet hva radioen kostet! –Wikimedia.

Hatet mot det analoge er voldsomt i vårt moderne samfunn. Vi ser dette hatet i kampen for å avskaffe kontanter og i skolen for å avskaffe lærebøker. Først ut er imidlertid utfasingen av FM-nettet, og med dette FM-radioen.

Bak utfasingen av FM-radioen ligger også hatet til det tradisjonelle norske friluftslivet. Vi som foretrekker det enkle hytteliv uten innlagt vann og strøm, må nå ha med ny batteripakke hver gang vi skal til hytta, til glede for batteriindustrien og sorg for miljøet. Norsk natur kommer til å bli oversvømt av brukte batterier!

Mens den analoge FM-radioen i sin enkleste form kunne glede lytterne i 2-3 år på ei eneste batteripakke, slokner DAB-radioen etter en måneds tid, selv om radioen er avslått! Det digitale bruker simpelthen langt mere strøm en det analoge, i tillegg til at en DAB-radio mottar en rekke digitale signaler selv i «avslått» modus.

Også den enkle, lille dusj-radioen, som min kones, vil være en saga blott, og må kobles til elektrisitetsnettet. Selvsagt vil man da stadig dra med seg radioen i ledningen slik at den faller fra baderomshylla ned i de harde flisene, hvor den knuses. Så også radio-industrien kan glede seg, da DAB-baderadioen vil måtte byttes ut omtrent like frekvent som batteripakkene.

I tillegg kommer at DAB-radioen ikke kun har mottaker, men også sender, slik at vi kommer enda noen skritt nærmere det totale overvåkningssamfunnet.

Heldigvis ser ut til at det analoge om ikke så altfor lenge kan oppleve en ny gullalder!

«Astronomenes skrekkscenario er det såkalte Kessler-syndromet hvor tettheten av søppel blir så stor at hver kollisjon skaper mer søppel som igjen øker sjansen for flere kollisjoner.

Om så skjer, vil det bli umulig å sende satellitter opp i bane rundt jorden.

– Uten satellitter vil du ikke får værmelding, direktesendinger fra andre siden av jorden, aksjehandel, netthandel eller navigasjon i bilen, sier operativ leder i ESA Rolf Densing.

– Du kan vel så godt flytte inn på museum dersom satellittene blir slått av.» – NRK

Facebook kommentarer

4 KOMMENTARER

  1. Hei Øyvind,

    Du skriver:
    «I tillegg kommer at DAB-radioen ikke kun har mottaker, men også sender, slik at vi kommer enda noen skritt nærmere det totale overvåkningssamfunnet.»

    Jeg begynte å jobbe med pulskodemodulasjon (PCM) og digital multipleksing (DMX) i 1981, og har vært med å lage et par generasjoner norske telefonsentraler, bla. Siemens PCM 30F, det første heldigitale systemet som ble tatt i bruk i verden, i Norge. Selv om jeg har byttet beite og brukt kompetansen til noe helt annet senere, har jeg fulgt med på teknologiutviklingen og kan si litt om DAB:

    Det er ingen sender i DAB-radioene. Alle elektroniske duppeditter som håndterer informasjonsbærende signaler avgir et svært svakt (men med riktig utstyr målbart) radiosignal, som på korte avstander kan bekrefte enhetens eksistens i nærheten, men dette er kun som følge av materialenes egenskaper, imperfeksjoner i konstruksjonen og temmelig ukontrollerbare fenomener på atomnivå. Du kan f.eks. ikke lokalisere en gitt DAB-mottaker utfra denne svake elektromagnetisk strålingen uten å vite på forhånd ganske nøyaktig hvor på kartet du skal gå og lete. En metafor for dette kan være å se for seg at du har en metallsøker. Med den kan du finne gamle mynter og spiker og colakorker under bakken – men bare hvis du er i noenlunde nærheten med søkeren fra før. Du kan ikke sitte hjemme på Totenåsen og finne det jeg har gravd ned på Jomfruland utenfor Kragerø, du må ta med metallsøkeren til riktig sted på Jomfruland og jobbe systematisk med saken derfra.

    Rent kringkastingsmessig fungerer DAB slik at lydsignalet kodes om til små datapakker med hvert sitt unike identifikasjonsnummer, disse sendes ut fra et nettverk av synkroniserte sendere over et svært bredt frekvensbånd for å sikre best mulig dekning og distribusjon, hver pakke sendes mange ganger, og først når alle pakkene som «hører sammen» er mottatt av en DAB-mottaker blir de stablet i riktig rekkefølge og kodet om til lyd ved hjelp av DAB-mottakerens multiplekser, sk. PUSH-teknologi. I dette systemet er DAB-radioen din en passiv mottaker, sett fra sendersiden. Det er f.eks. ikke slik at den sender info tilbake om hva du hører på eller hvor du er – eller hvem du er. Heller ikke «Service Following», som sørger for at radiomottakeren hele tiden leter etter beste signal ettersom man forflytter seg omkring, er basert på noen form to-veis kommunikasjon. Helt garantert! I tillegg kan DAB overføre litt annet ved siden av radiolyden; tekst, bilder og reklame. Men DAB i seg selv er heldigvis ganske ubrukelig som overvåkingsverktøy.

    Men så har vi hybrid-radioene. Det er antakelig dette du tenker på. Det er DAB supplert med internettilkobling, og dette åpner for interaktivitet mellom kringkasteren og lytteren, samt for sk. IP-streaming. Flere internsjonale initiativ er på beddingen for å ta i bruk dette i stor målestokk, det mest kjente heter RadioDNS, og produsenten LG har nå en telefonmodell ute med innebygget DAB-/ RadioDNS-mottaker. En app vil kunne gjøre denne telefonen til en hybrid-radio. Denne teknologien gir overvåkingsmuligheter på samme måte som mobilene, nettbrettene og datamaskinene våre allerede gjør det, også de apparatene som blir laget for montering i bil.

    Men akkurat det bør snart være pensum og forstått av alle: Er du online, er du online.

  2. Velbekomme! Siden DAB først og fremst er et bil-format (stasjonært kan man jo like gjerne benytte nett-radio), får det være en trøst for de som vil overvåke oss 24/7 at det er blitt mye og blir mer annet snacks i bilene etter hvert som kan være til hjelp, selv om ikke DAB er så mye tess! 😀 Også resten av «The Internet of Badly Secured Things». Dessuten er jo alltid mobilen med hele veien.

    RIP FM. Det radioformatet har vært en god følgesvenn hele mitt liv. Om 4 dager slukker de FM-nettet i mitt distrikt. Jeg liker det fryktelig dårlig. Andre tidlige DAB-land slukker ikke sine FM-nett så fort som vi. Tror vi godt kunne ventet med det og heller faset inn digitalt (og helst noe som var bedre enn DAB) parallelt.

    • Ja, dette er nok mest ei bilgreie. DAB og det langsomme friluftsliv hører liksom ikke sammen. I tillegg til batteribruken er jeg også usikker på hvor godt DAB-radioene tåler kulde? Enkelte digitalkameraer blir jo dysfunksjonelle allerede ved 10 kuldegrader.

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here