Dette er interessant, hvordan virker økonomien?

2
1980

Jeg skrev et innlegg på verdidebatt, men det er bare blitt Kirkedebatt.no.

Jeg har lyst til å poste dette innlegget her. Her er noe å ta tak i:

Hva er viktig for at en økonomi skal fungere. Hvilke kriterier må til?

Jeg så et program om Robert Reich. Han var arbeidsminister under Bill Clinton. Den gang gikk USA sitt statsbudsjett i overskudd. Visste du det! Du kan se det her:

https://tv.nrk.no/program/KOID25007215/oekonomi-i-ubalanse

Han sa at vi trenger en sterk middelkasse, for de bruker penger. Derfor må vi ha sterke fagforeninger, slik at de kan beholde sin kjøpekraft. Kjøpekraften har ikke steget hos middelklassen i USA siden 70 tallet. Derfor går økonomien nedover.

For at økonomien skal fungere, må penger komme i sirkulasjon. Det som skjer nå, er at penger akkumulerer seg, hos de rikeste.

Jeg har hatt mange førstehjelpskurs, både i militæret og offshore. Den gjennomgående melodien var at du må få sirkulasjonen i gang så fort som mulig. Hvis ikke, dør pasienten!

Slik er det også med økonomien. Det at penger hoper seg opp, blir som en blodpropp, og det er dødelig. Jeg la merke til dette i Afrika. Korrupsjon kan «smøre» økonomien. Den er ikke bare negativ. Problemet er at korrupsjonen blir større jo høyere du kommer opp i hierakiet, og pengene stopper opp der. Det er mange folk på toppen som har så mye penger, at de vet ikke hva de skal gjøre med dem. De blir syltet bort som kontanter, eller i utenlandske banker. Dermed stopper økonomien opp, og det er befolkningen som lider.

Poenget er altså pengesirkulasjon. Dermed kan jeg være enig i politikk både fra høyresiden og venstresiden. De rike må skattlegges, heter det. Det er jeg enig i, men hvem er rike? Hvis du etter noen år med lav inntekt, eller ingen inntekt, plutselig tjener veldig mye, er du rik og skal skattlegges 50%. Er det rettferdig? Hvis du arver en familie-eiendom er det noen som ikke kan sitte med den, fordi de har ikke råd til å betale eiendomsskatt. Så da må du selge arvesølvet. Det må vel da være bedre at alle som tjener mer enn 200.000 i året, betaler 20% skatt. Da ville vi fått inn mye mer, og penger ville komme i sirkulasjon.

Trygd er også en bra ting. Da får de som trenger det penger, og de kommer i sirkulasjon. En skal imidlertid ikke være blind for at mange flyktinger (og kriminelle som vi så i en dokumentar) sender penger hjem. For noen land snakker vi om milliarder. Disse går da ut av sirkulasjon, og er helt bortkastet

Hvis noen kjøper et hus, sylter de egentlig ned penger, men alle må jo ha et sted å bo. Så er det noen som spekulerer i eiendomsmarkedet og kjøper mange hus som de leier ut. Burde det ikke være slik at du ikke betaler eiendomsskatt for det første huset du kjøper, men betaler eiendomsskatt for de neste?

Burde det ikke være samme skatt på kapitalinntekt som på arbeidsinntekt?

Bare tenk deg litt om. De tiltakene som setter penger i sirkulasjon, øker velferden for alle!

I Oslo er jo dette blitt en katastrofe. Boligprisene er blitt altfor høye, og penger blir syltet ned. Det er ikke noe skapende i økte boligpriser. Det er bare en boble. Hva er løsningen?

Oslo er jo 90% skog. Bygg flere boliger. Da vil boligprisene gå ned.

Tenk sirkulasjon! Med en gang vi sylter penger ned i aksjemarkedet, boligmarkedet, utenlandske banker og andre ting, går økonomien ned.

Vi i Norge har jo hatt oljen. Det var lurt å lage oljefondet, ellers ville økonomien kunne blitt overopphetet. Spørsmålet er jo om det er på tide å slippe opp litt. Det er ikke regjeringen som skaper arbeidsplasser, det er folk flest. De trenger bare den nødvendige sirkulasjon av penger for å kunne få det til.

 

Facebook kommentarer

2 KOMMENTARER

  1. «The enemies of woods are always the enemies of culture and humanity.» – Roger Deakin (1943-2006)

  2. Det er mulig jeg misforstår deg, men jeg skjønner ikke kommentaren din.

    Mitt poeng er å påpeke at vi trenger sirkulasjon i økonimien. Da må vi gjøre de grep som må til for å få til det.

    Alle de grep regjeringen gjør i samfunnet må ha en undeliggende ide om å få i gang sirkulasjonen. Vi finner politikk både på høyresiden og venstresiden som gjør det, men hvis ikke de tenker på det, stopper det opp.

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here