Fra redaksjonen. Bokanmeldelse. Min skyld er Abid Rajas tredje bok og får terningkast 6 av Myriam H. Bjerkli.
En personlig historie, fri for partipolitikk
Abid Raja trenger neppe noen nærmere presentasjon, man må ha vært rimelig fraværende dersom man ikke har fått med seg den – på alle måter – fargerike venstrepolitikeren. Han ble født i Oslo i 1975 og er utdannet advokat. Høsten 2013 ble han valgt inn på Stortinget for Akershus Venstre og i januar 2020 ble han Kultur- og likestillingsminister i Erna Solbergs regjering. Nå har han skrevet bok, som til tross for at den kom ut midt i valgkampen, er befriende fri for partipolitikk. Her møter du mennesket Abid Raja, ikke politikeren.
Dette er Rajas tredje bok. Han har tidligere gitt ut selvbiografien Talsmann, samt boken Dialog – om vold undertrykkelse og ekstremisme.
Dette sier forlaget om boken: «Kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne.
Da han som voksen oppsøkte en erfaren, kvinnelig psykolog for å få hjelp til å beherske temperamentet sitt, spurte hun: «Har du noen idé om hvor det sinnet kommer fra? Er det noe annet i livet ditt som du egentlig er sint for?» Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.»
Smerter, skam og forakt
Raja ble født med analatresi, en tilstand der endetarmen ikke er ordentlig utviklet. Resultatet ble alvorlige problemer med avføringen, der han gjennom hele oppveksten og langt inn i voksenlivet slet med varierende diaré og forstoppelse. Det medførte en oppvekst med smerter og skam, og stor frykt for å bli avslørt. Sykdommen fikk også faren til å forakte ham, noe som resulterte i både fysisk og psykisk mishandling.
Som tenåring fikk Raja nok, han avslørte mishandlingen for en lærer. Resultatet gikk fra vondt til verre. Barnevernet overtok ansvaret for ham. I tillegg til at det var en skam for familien, introduserte det også Raja for et småkriminelt miljø der han fort forsto hva som skulle til for å hevde seg. Vold ga makt, men samtidig var han hjemløs, ensom og slet med selvmordstanker.
Del av noe større
Abid Rajas bok gjorde sterkt inntrykk. Så ærlig, så vond, så god. Og ikke minst: Så viktig!
En klassereise av dimensjoner, der han underveis er helt åpen om både egne skavanker og feil. Om hvordan han selv ble kuet og slått, om hvordan han selv i mange år kuet kona si. Om hvordan både han og faren var bundet av storfamiliene forventninger, og hva det førte til. Abid som holdt på å havne helt på gale veier som ung, der det lenge virket mer sannsynlig at han skulle havne i fengsel enn ved kongens bord. Og kona som antagelig var millimeter fra å gå fra ham, så veldig annerledes enn de lykkelige fremstillingene vi har sett i media.
Samtidig skaper boka erkjennelse. Både om hvorfor Abid er i overkant opptatt av å bli sett og hørt, med sine fargeglade klær, sitt høye hår, pratsomme vesen og mange selfier. Men ikke minst om kravene, forventningene og fordommene de unge pakistanske guttene vokser opp med. Hvordan de må kjempe, både hjemme og ute, for å finne fotfeste i en verden der de blir både trukket i og tråkket på – fra alle kanter.
Jeg kunne sagt mye mer om denne boken, men nøyer meg med det viktigste:
Les den, og du vil – som jeg – antagelig bli litt klokere!
Terningkast SEKS!
Myriams litteraturspalte. Først publisert på https://bjerkli.wordpress.com.