Strategisk nettverksbygging

0
3562

En praktisk guide til bygging av sterke strategiske nettverk basert på gode relasjoner.

Først publisert med et åpent kommentarfelt på kristiankahrs.com/2018/strategisk-nettverksbygging.

Et godt nettverk avhenger av gode relasjoner som må ligge i bunn, og hvis man er godt organisert og systematisk med hensyn til kontaktdetaljer i ditt nettverk, er det mye lettere å vedlikeholde gode relasjoner. I denne artikkelen kommer det til å være en god del lenker og konkrete tips som jeg håper vil være til nytte for mange.

Som Tyrihans sa da han skulle målbinde prinsessa (en morsom og kreativ, animert eventyrvideo), og som Per Asplin sa i Putti Plutti Pott, «vil du være med så heng på», med mye teknisk informasjon, men det viktigste er å ivareta gamle og opprette nye relasjoner.

Her kommer det konkrete tips om hvordan du kan segmentere LinkedIn (LI) nettverket i kombinasjon, optimalisering og synkronisering med Googles tjenester, i tillegg til andre nyttige verktøy.

Innhold:

En ny æra med LinkedIn
Det finnes en tid før og en tid etter LinkedIn, på samme måte som det finnes en tid før og etter Kristus. Tidligere hadde jeg en godt organisert adressebok i Google, men LI har gitt dette en helt ny dimensjon.

Jeg har hatt en LI konto i mange år, men det var ikke før jeg var på et kurs i juni at jeg virkelig begynte å bruke LI strategisk. La meg likevel advare dere mot en stor feil jeg gjorde. Fra juni 2017 til slutten av oktober utvidet jeg mitt LI nettverk fra 572 til 6300 kontakter, men det var uten å sende en personlig melding til alle jeg ville bli kontakt med. Det finnes selvfølgelig mye kvalitet og erfaring blant mine LI kontakter, men jeg var ikke systematisk og målrettet på hvilke grupper jeg ønsket i nettverket mitt.

Det jeg manglet var den relasjonelle dimensjonen. Jeg sier ikke at du kan ha et personlig forhold til alle kontaktene når du har så mange tusen kontakter som jeg har, men det som er så bra med LI er at det gir en mulighet for en relasjon, en mulighet til å ta en kopp kaffe.

Å ha kontakter bare for å ha kontakter, er det ikke noe poeng i, og derfor er det ikke lurt å legge til kontakter uten at du sender en personlig melding. På kristiankahrs.com/linkedin gjør jeg kortfattet rede for hvordan jeg tenker om nettverksbygging på LI. Nå er jeg mye mer strategisk enn tidligere, og den gruppen jeg aktivt søker kontakt med på LI er de som har kompetanse på krisehåndtering.

I skrivende stund har jeg 720 førstelinjekontakter som har kriseerfaring. Når jeg søker etter kontakter, velger jeg oftest andrelinjekontakter med kriseerfaring i Norge, det vil si kontakter hvor vi har felles kontakter på LI. Tredjelinjekontakter, de uten felles kontakter, er ikke like interessante, og de er sannsynligvis ikke de mest aktive brukerne av LI, i alle fall hvis de hører hjemme i Norge hvor jeg har et nokså bredt nettverk.

Når jeg sender kontaktforespørsler til dette segmentet, bruker jeg følgende format:

Hei (fornavn), grunnen til at jeg kontakter deg er din krisekompetanse. Jeg vil gjerne lære mer av deg og fortelle mine Krigshistorier med kommunikasjonslæring, hvor en krise ikke alltid er en krise. Mer om det på www.kristiankahrs.com/services.

(For at lenker i LI skal fungere, må du dessverre ha med prefikset www eller http://)

Nettverk med felles interesser
Med min erfaring i mediebransjen, er det naturlig at jeg har mange med medieerfaring i mitt nettverk. 3700 av mine LI kontakter er i skrivende stund mediefolk. I NRK har jeg for eksempel 541 kontakter som har vært der, 115 som har tilknytning til Dagbladet. Dette kan være en viktig pitch hvis du ønsker å utvide nettverket ditt med folk fra en viss bransje eller bedrift.

Når jeg ser at potensielle kontakter har erfaring fra Dagbladet, kan jeg si at selv om Dagbladet vet at jeg er både kristen og konservativ, lar de meg bidra av og til, fordi de vet jeg ikke kødder med kildene mine. Her kan jeg fortelle om den meget dyktige  og energiske nyhetssjefen Arve Bartnes, som nå er tilbake i NRK, men han var rett man på rett sted i Dagbladet.

Da det var snakk om at Anders Behring Breivik skulle ha møtt den serbiske leiesoldaten serbiske leiesoldaten Milorad Pelemiš, var Bartnes snar med å ringe meg i Beograd. «Kahrs, du ska jobb for oss», sa han på sitt klingende nordlandsk. Når Bartnes har bestemt seg på den måten, er det bare å følge ordre.

Hvis kontaktene har bakgrunn fra VG, kan jeg fortelle om VG-forsiden jeg hadde med NOKAS raneren Ridvan Halimi. Han ble arrestert av blant annet beredskapstroppen Delta i Kosovo. Her skrev jeg en hjerte- og smerteartikkel om den gråtende tanten fordi spesialstyrkene fra Delta ikke ville snakke om den perfekte spaningsoperasjonen sin. De hadde overvåket Halimi i en måned, før de arresterte Halimi, tanten og kusinene i en nydelig politioperasjon.

Halimis forsvarer, Tor Erling Staff ble først sur fordi jeg hadde snakket med klientene hans før han selv hadde muligheten. Jeg hadde reist ned fra Beograd til Kosovo på en fredag, tatt hele runden med Halimis familie, før Staff og TV2s Steinar Figved kom på søndagen. Likevel ble det bedre stemning da VG betalte for en hyggelig middag på hotellet søndag kveld hvor jeg fortalte alt jeg visste. Jeg hadde uansett forsiden min på mandag 🙂

Slipp fangene fri
LI er best kjent som et sted man kan søke jobb og utvikle karriere, og her er dette et meget kraftig verktøy både for hodejegere som er ute etter gode skalper og for de som er ute etter drømmejobben.

Men LinkedIn er mye, mye mer. Jeg bruker LI for å bygge nettverk, spesielt innen de som driver med krisehåndtering. Her har jeg en morsom historie. Nyttårsdag svarte fengselsdirektør Tom Eberhartt i Bastøy fengsel på min LI invitasjon. Han hadde ikke budsjett til å benytte eksterne ressurser i 2018.

Misforstå meg rett, selvfølgelig ønsker jeg flest mulig kunder til å holde mine foredrag, Krigshistorier med kommunikasjonslæring, og/eller det jeg skriver om i denne artikkelen, om å bygge strategiske nettverk, men nettverksbygging er ikke avhengig av at du hele tiden skal selge. Jeg svarte følgende:

«Dere får uansett ha et fortreffelig herlig år. Slipp fangene fri – det er vår! 😉 (Eller i alle fall om noen måneder….)»

Eberhartt lo av fengselsvitsen min, og vi ble da LI kontakter. Jeg fortsatte:

«Alt handler heller ikke om å kjøpe inn eksterne ressurser. Det har en stor verdi i seg selv å ha et bredt nettverk med kompetanse på krisehåndtering», noe han var enig i.

Googles adressebok
La meg gi noen tips til hvordan du kan behandle kontakter i nettverket ditt. Som sagt, er det med kriseerfaring meget viktig for meg. I nettleseren min, jeg synes Google Chrome fungerer best, legger jeg til de med kriseerfaring som bokmerke i katalogen «LI krise».

Hvis du velger kompakt utseende i den gamle Google adresseboken, har du best oversikt over dine kontakter.
Hvis du velger kompakt utseende i den gamle Google adresseboken, har du best oversikt over dine kontakter.

De mest interessante av disse, for min del dreier det seg ofte om folk som har operativ erfaring fra skarpe situasjoner i Forsvaret, politiet eller annet, legger jeg til i adresseboken min på Google. Ofte er det lettere for meg å snakke samme språk med de som har operativ felterfaring enn de som bare har sittet bak et skrivebord. Her vil jeg anbefale den eldre versjonen av adresseboken som ikke lenger er standard i Google. Her kan du endre adresseboken. Jeg synes også den kompakte adresseboken gir best oversikt.

Selv om du bruker en annen epostkonto enn Gmail, vil jeg anbefale at du bruker Googles adressebok fordi den gir en helt annen funksjonalitet enn andre tjenester jeg kjenner til, med integrering, eksport og import av kontaktene dine med andre platformer.

Det som er genialt med Googles adressebok er muligheten til å lage grupper av kontakter. De viktigste krisekontaktene mine har jeg lagt til i gruppen «1 krise». I dag er denne gruppen på 51 personer. Dette er en prioritert gruppe jeg vil kontakte per telefon eller epost. Når jeg bruker tallet 1 før gruppen, betyr dette at denne gruppen vises på toppen av alle andre gruppene mine, og ikke lenger nede i alfabetet på k.

Husk at en kontakt kan være med i flere forskjellige grupper. Her har jeg for eksempel geografiske grupper basert på fylke, og annen tilhørighet. Jeg har for eksempel også grupper som jeg kaller «salg» og «PS». Salgsgruppen er selvfølgelig de som er gode på salg, hvor jeg forøvrig per dags dato har 4512 førstelinjekontakter på LI.

«PS» høres kanskje mer kryptisk ut, med det spiller ingen rolle så lenge du vet hva det er. For meg er dette en gruppe for de som har kompetanse public speaking, det å holde taler og foredrag. I denne kategorien har jeg i skrivende stund 757 førstelinjekontakter på LI.

For de fleste norske kontaktene, har jeg også lagret adresse. Det kan være nyttig for geografisk segmentering av nettverket ditt, og hvis du har en moderne bil, kan du også synkronisere Googles adressebok opp mot bilens navigasjonssystem.

Forretningskvinnen Hanne Tiller var en av de mange som responderte da jeg sendte en epost til hele mitt LI nettverk på veg til Oslo. Jeg spurte rett og slett om det var noen av kontaktene mine som kunne tenke seg å ta en kopp kaffe med meg. Tiller ville gjerne lære mer om hvordan jeg bygget nettverk, og jeg traff henne på Barcode like ved Oslo S., men jeg tullet med adressen og kom 10 minutter for sent. Og selvfølgelig kommer jeg ikke 10 minutter for sent uten å informere den jeg skal ha møte med.

Bruk kommentarfeltet til høyre i Google kontakten din i nettleseren. Her kan du skrive mye nyttig informasjon, og dette feltet er også tilgjengelig i kontaktlisten på telefonen din når du har synkronisert med Google. Klikk på bildet for større versjon.
Bruk kommentarfeltet til høyre i Google kontakten din i nettleseren. Her kan du skrive mye nyttig informasjon, og dette feltet er også tilgjengelig i kontaktlisten på telefonen din når du har synkronisert med Google. Klikk på bildet for større versjon.

Senere hadde jeg behov for å snakke med Tiller igjen, men jeg hadde jernteppe på navnet henne. Heldigvis hadde jeg hadde skrevet et notat på kontakten hennes om at vi hadde møttes på Barcode: «Hyggelig møte på Espresso House i Barcode 26. oktober 2017, hvor jeg var trønderbonde som ikke fant frem i byen og til Barcode umiddelbart.» På den måten kunne jeg finne henne enkelt igjen med å rett og slett søke etter Barcode i adresseboken.

Det er ditt nettverk
Husk en viktig sak når det gjelder kontaktene og nettverket ditt: Dette er vital informasjon som du må passe på, med å ta sikkerhetskopier på eksterne USB disker eller harddisker. Kontaktlistene dine må behandles som gull.

Også LI nettverket tilhører deg, ikke LI. Jeg vil derfor anbefale at du regelmessig tar en kopi av hele LI nettverket ditt. Dette laster du ned fra linkedin.com/psettings/member-data. Det viktigste her er kontaktene, men det kan også være lurt å laste ned all informasjon fra profilen din. Hvis du bare vil ha en kopi av kontaktene dine, går det i løpet av 10 minutter. All aktivitet på LI kan ta inntil 24 timer for å få en nedlastningslenke.

Kontaktfilen på LI er en såkalt CSV fil, en Comma Separated Value fil, med veldig mye nyttig informasjon. Hvis LI kontakten din har telefonnummer, vil også det bli importert, i tillegg til yrkestittel, selskap og selvfølgelig epostadresse.

Oftest er det ikke hensiktsmessig å importere alle dine LI kontakter til adresseboken du bruker til daglig, og derfor kan det være lurt å opprette en reservekonto på Gmail hvor du kan importere kontakter fra LI nettverket. På reservekontoen kan du ha alle LI kontaktene dine lagret, uten at de er kategorisert i grupper.

La oss ta krisekontaktene mine som et eksempel. Her legger jeg disse til som bokmerker i katalogen «LI krise» i nettleseren min. Når jeg har lagt til bokmerke på alle krisekontaktene mine, kan jeg gruppere dem alfabetisk. Da kan jeg ha ett vindu åpent med de alfabetiske bokmerkene, og en et annet vindu (ikke tab) med alle de importerte LI kontaktene i reserve-gmail-kontoen. Fordelen med å åpne et nytt vindu enn en tab er at det er mye lettere å bytte mellom de to. Da kan du også beholde ett vindu til venstre på skjermen, og ett vindu på høyre side.

Så kan jeg bare gå gjennom adresseboken på Google alfabetisk og klikke på alle krisekontaktene, og legge dem til i en annen gruppe. På den måten lagrer jeg enkelt epost og annen kontaktinformasjon for alle LI kontaktene mine som har kriseerfaring.

Når jeg har gjort dette, kan jeg eksportere denne gruppen fra reservekontoen og importere dem til min ordinære adressebok. Her vil jeg fremdeles ha gruppen «1 krise» som er mine prioriterte krisekontakter, men jeg vil også ha mulighet til å kontakte alle. Navnet på den importerte gruppen vil være «imported+dato», og det er noe du lett kan endre til det du vil.

Deretter er det viktig å slå sammen duplikater, slik at krisekontakter i både «1 krise» og den importerte gruppen blir medlem av begge gruppene. Da vil du bare ha en kontakt for eksempelvis «Per Hansen», ikke to.

Nyhetsbrev Mailchimp
Mange av dere stoler mest på sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og LI for å distribuere informasjon. Disse er selvfølgelig viktige kanaler, men jeg vil også slå et slag for det gode gammeldagse nyhetsbrevet, i tillegg til de sosiale mediene.

Med godt organiserte adressebøker, ligger det et stort potensial til å nå ut til ditt nettverk ved hjelp av epost. Det finnes mange løsninger på markedet for å sende nyhetsbrev, og personlig er jeg veldig godt fornøyd med Mailchimp, som gir store muligheter til å analyse hva mottakerne er interesserte i å lese, hvem som har lest og hva de har klikket på. Mailchimp er gratis for inntil 2000 kontakter og 12000 eposter månedlig.

Hver dag får jeg mange som vil være min LI kontakt, men de færreste skriver en personlig melding til nye kontakter. Derfor ønsker jeg at alle mine LI kontakter skal vite litt om hvem jeg er. Stort sett aksepterer jeg alle skandinaviske kontakter hvis de ser noenlunde fornuftige ut, og jeg sender dem en liten melding, som jeg av og til endrer på. I dag sender jeg meldingene i følgende format, gjerne med endringer i forhold til deres profil:

Hei (fornavn) det er hyggelig at du vil være en del av mitt LI nettverk; les gjerne hvordan jeg tenker om å bygge nettverk på www.kristiankahrs.com/linkedin. Nå bygger jeg et nettverk av de som har kompetanse på krisehåndtering. Se gjerne www.kristiankahrs.com/2017/krigshistorier-med-kommunikasjon hvis dette kan være interessant for deg. Kjenner du noen som kunne være interessert i et foredrag fra meg? Jeg håper det er OK at jeg legger deg til som mottaker av mine nyhetsbrev. Men jeg blir selvfølgelig ikke sur om du sier nei 🙂

Jeg antar at de som sender meg en kontaktforespørsel i utgangspunktet er interessert i det jeg driver med, og den overveldende majoriteten av disse synes bare det er flott å motta nyhetsbrev fra meg. Noen få reserverer seg mot nyhetsbrev, og det er selvfølgelig helt greit.

Den letteste måten å importere epostlister fra Gmail i Mailchimp er å importere hele adresselisten fra en Gmail konto, ikke enkelte grupper som er litt mer klønete. Her kan du eksportere en gruppe du vil til en separat Gmail-konto og bruke denne for listen i Mailchimp.

Laptop, ikke mobil er viktigst
Siden jeg fikk min første laptop i 1992, har dette alltid vært det viktigste arbeidsredskapet for meg, og det er umulig for meg å gi en oversikt på hvor mange laptoper jeg har brukt opp siden den gang, men jeg har fremdeles notater jeg gjorde på min første PC, da jeg var student på Mediehøgskolen Gimlekollen for 25 år siden.

For mange av dere, sikkert de fleste, er mobiltelefonen et mye viktigere arbeidsredskap enn PCen. For meg er det motsatt. Selvfølgelig bruker jeg en smarttelefon, og jeg integrerer og synkroniserer denne med alle Google tjenestene, men de tøffe jobbene gjøres best med en laptop. Jeg bruker PC når jeg kan, mobil når jeg må. Det er her du legger grunnlaget for nettverksbyggingen din.

Min mor er forøvrig smart nok til å ikke bruke smarttelefon. Det kan sikkert være smart i en tid hvor vi ikke lenger har noe privatliv, men nytten av å bruke Google og andre skytjenester er så store at det oppveier tapet av privatliv. Vi må bare være oppmerksomme på ulempene. Hvis noen vil ha en privat samtale med meg, pælmer vi telefonene og stikker på skauen.

Hvis du har en iPhone, har de mange gode tjenester, men jeg vil likevel anbefale at du bruker Googles adressebok, ikke den som kommer fra Apple, på grunn av funksjonaliteten jeg har skrevet om over. Når jeg har lagret både epost, telefon på for eksempel «Per Hansen», vil det være en kontakt for «Per», ikke flere, på alle plattformer du bruker, for epost, telefon og postadresser og nettsiden assosiert med «Per».

Epostklient Thunderbird
Enten du bruker Windows eller Mac, vil jeg anbefale at du installerer en anstendig epostklient på PCen din. Jeg vet at mange av dere er veldig glade i Outlook, og Exchange men min erfaring er at epostprogrammet Mozilla Thunderbird er betydelig kraftigere og har mange flere tilpasningsmuligheter og utvidelser.

Med en epostklient som Mozilla Thunderbird kan du lett administrere ulike epostkontoer. Hvis du får en privat epost til for eksempel din jobbkonto, kan du lett flytte den over til privat epost og også svare fra privat epost.
Med en epostklient som Mozilla Thunderbird kan du lett administrere ulike epostkontoer. Hvis du får en privat epost til for eksempel din jobbkonto, kan du lett flytte den over til privat epost og også svare fra privat epost.

Fordelen med Thunderbird er at du med enkelhet kan administrere flere forskjellige epostkontoer, og du kan lett flytte eposter mellom forskjellige kontoer. La oss si at du har fått en privat epost på jobbadressen din. Da kan du lett flytte over denne eposten til den private kontoen og svare fra eksempelvis gmail.com eller outlook.com, i stedet for jobbadressen.

Mange bruker utelukkende nettlesere for å sjekke epost, men da går de glipp av utrolig mye funksjonalitet og kontroll over epostene, hvordan de blir lest, sendt og lagret. Med en epostklient som Thunderbird får du også fysisk kontroll på eposten din, selv om du bruker en IMAP konto, altså en konto hvor eposten synkroniseres mellom forskjellige enheter fra en sentral epostserver.

Med Thunderbird kan du også laste ned gratisprogrammet MozBackup, hvor du kan ta en fullstendig backup av både jobb- og privatepost i en fil som du også kan passordbeskytte. Eventuelt kan du bare lagre innstillingene og utvidelsene hvis du bytter PC og vil laste ned all epost på en ny PC, men det er lurt å ta en komplett backup av og til for å ha fysisk kontroll på eposten din.

Epostklienten Mozilla Thunderbird er et åpenkilde program med mange tusen nyttige utvidelser, for eksemel Manually Sort Folder hvor du kan flytte epost kontoer og mapper opp og ned slik at Thunderbird blir et perfekt system, både for jobb- og privatepost.
Epostklienten Mozilla Thunderbird er et åpenkilde program med mange tusen nyttige utvidelser, for eksemel Manually Sort Folder hvor du kan flytte epost kontoer og mapper opp og ned slik at Thunderbird blir et perfekt system, både for jobb- og privatepost.

For å sortere de ulike kontoene dine kan det være lurt å installere utvidelsen Manually sort folders hvor du kan flytte epostkontoer og mapper opp og ned slik at det blir akkurat som du vil.

Perlen gContactsync
Og her kommer selve perlen blant Thunderbird-utvidelsene, nemlig gContactsync, som fungerer like godt på Windows som på Mac. Når du har gjort jobben med å bygge din Google adressebok, er det en fordel å kunne bruke adresseboken, ikke bare når du sjekker Gmail med en nettleser men også fra andre kontoer, som for eksempel Outlook eller jobb-eposten.

På den måten bruker du samme adressebok på web-baserte Gmail, på telefonen og i Thunderbird, med alle telefonnumre og epostadresser. Det kan imidlertid være en fordel å legge til epostadresser i den web-baserte Google adresseboken eller fra telefonen, ikke i Thunderbird for deretter å synkronisere adressene fra Thunderbird. Det er rett og slett lettere. Hvis du lagrer kontaktene først i Thunderbird, kan det hende Google blir litt forvirret med hensyn til hvordan den skal plassere kontaktene i «mine kontakter».

Betale for LinkedIn?
Det er ingen tvil om at LI leverer et produkt som vil være verdt å betale for. Men trenger du å betale i forhold til det de tilbyr gratis? Tja, la meg komme med noen betraktninger. Gratispakken kan være tilstrekkelig for å vedlikeholde et stort nettverk. Husk at du alltid kan ta kopi av nettverket ditt, enten du betaler for premium eller ikke.

Ulempen jeg har opplevd med gratispakken er at jeg blir konstant logget ut fra LI, flere ganger om dagen. Dette har jeg unngått med å oppgradere til den billigste premiumpakken, Premium Career, som koster 224 kroner i måneden. Jeg er imidlertid i dialog med LI for å forbedre dette i gratispakken. Vi får se hva de svarer, men jeg vil anta at dette er en del av LIs forretningsmodell for å tjene penger.  Når kundene hele tiden må klikke på bilder av vegskilt og lignende for å forbli pålogget, vil dette være et argument for å oppgradere til en betalt pakke.

For å bygge et nettverk med den demografien du er ute etter, kan det imidlertid lønne seg å gå for pakken Premium Business eller høyere som koster 500 kroner i måneden. I denne pakken er det ingen begrensninger på hvilke personer og demografi du søker på.

Driver du imidlertid med aktivt salg, kan det være lurt å oppgradere til Sales Navigator, som er et meget kraftig verktøy for å skaffe kunder til å kjøpe dine produkter.

I Premium Career har du den samme begrensningen som i gratispakken, med at du har begrensede søkemuligheter for å utvide nettverket ditt. Hvis du søker aktivt etter visse typer demografi, tar det ikke lenge før du får følgende advarsel: «Kristian, you’re approaching the commercial use limit. To get unlimited people browsing, upgrade your plan.»

Enten du har den billigste premiumpakken eller gratispakken, vil søkeresultatene bli nullstilt den første i hver måned. Med mitt brede nettverk på nesten 11000 kontakter, og når jeg er såpass godt organisert, holder det å gjøre søk og legge til kontakter i begynnelsen av måneden. Da har jeg mer enn nok med å følge opp de kontaktene jeg har resten av måneden.

Ikke stol kun på Facebook
Den siste tiden har Facebook i større og større grad utestengt folk fra nettverket sitt, uten at de har gjort mye galt. Vi har ytringfrihet, men ytringsrommet i det offentlige ordskiftet er på mange måter innskrenket.

Mark Zuckerberg, Facebook og andre sosiale nettverk, også LI, har aktivt brukt dopamin for å gjøre oss avhengige av sine tjenester. Vi kommer tilbake, igjen og igjen, og jeg har opplevd at de som har mistet Facebook har mistet alt. Tidligere var det mulig å laste ned epostadressene til alle FB kontaktene, men jeg tror ikke denne muligheten eksisterer i dag. Også FB kontaktene er noe som tilhører deg, selv om de ikke tilbyr samme funksjonalitet med eksport av epostadresser som LI. Her kan det være lurt å gå til facebook.com/settings og laste ned en kopi av dine Facebook-data.

Hvis din bedrift eller organisasjon er interessert i at jeg organiserer en workshop, hadde det vært topp. Da hadde det vært fint som alle som hadde deltatt på forhånd kunne ha lest denne artikkelen, hatt en LI profil, lastet ned Thunderbird og tatt i bruk Googles adressebok. Ta med din laptop og telefon slik at vi kan få en god arbeidsøkt sammen.

Lykke til. Bygg dine egne strategiske nettverk, uavhengig av Facebook, Google og LinkedIn. Legg gjerne igjen din erfaring eller spørsmål i kommentarfeltet.

 

 

Fra redaksjonen: Profilert politikk og samfunn

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here