Dyrs livsrom | Turister som ikke tar hensyn til advarsler svever ofte i fare

1
1198

Dette er hentet fra en overskrift i Aftenposten 12. august 2018. I utgangspunktet gis ikke mer detaljert informasjon om hvorfor/hvordan dette skjedde. Men følgende sto i artikkelen:
Den kinesiske turisten sto ved utkanten av Lake Naivasha og tok bilder da han ble angrepet av en flodhest natt til søndag“.

Om man har frekventert området, ser man straks hvilken tabbe kineseren gjorde. I prinsippet har vi tilsvarende hendelser i Norge også, der turister går utenfor sperringene ved fossefall eller isbreer med fatale utfall.

Naivasha-sjøen er en ferskvanns-sjø som ligger 1884 meter over havet i Rift Valley i Kenya. Det spesielle med sjøen er at den tilsynelatende ikke har noe utløp – det betyr i praksis at det finnes et underjordisk utløp. Området ligger imidlertid i et geologisk ustabilt område. Dette har i den senere tid endret utløpet på en slik måte at vannet har steget i sjøen. Området er preget av et yrende dyreliv, både på bredden, i lufta og i vannet. Eksempler:

Flodhestene ligger som regel i ro i vannet om dagen. Når mørket faller på trekker de opp på land for å beite, da de er planteetere. Da bør man helst ikke befinne seg i nærheten, da de, i følge de lokale guidene, er svært irritable. Flodhestene trenger ikke noen særlig provokasjon for å gå løs på folk. De som har studert statistikken vet at flodhester er den dyrearten som forårsaket flest dødsfall blant folk i Afrika.

Kineseren som forulykket dro (sammen med en kamerat) ut etter det var blitt mørkt, og uten noen lokal guide/beskyttelse. De skulle fotografere flodhestene som hadde krabbet opp på land. Dette var å be om å bli drept.

Det ble også meldt om en lokal fisker som var blitt drept. Dette var nok mer et hendelig uhell. Fiskingen foregår ofte på denne måten:

Her hadde nok flodhesten kommet for nær uten at fiskeren oppdaget det i tide.

 

 

 

—————————————————————-

Lenke til artikkelen i Aftenposten

 

 

 

Artikkelen ble først publisert på bloggen min den 16. august 2018

 

 

Fra redaksjonen. Profilert Hot spot, politikk og samfunn 

 

Facebook kommentarer
Forrige artikkelHvorfor har Marokko forbudt burka?
Neste artikkelNoen tanker om politikk, kultur og vitenskap
Pensjonert realist med hovedfag i fysikk - med kjemi og edb som tilleggsfag.

1 kommentar

 1. Jeg har vært mye i Afrika og sett mange flodhester i Lake Tanganyika. De er ikke farlige om dagen, da de er i vannet. Jeg har svømt sammen med dem. Da er de ikke redde og derfor heller ikke truende, så lenge du ikke kommer mellom moren og ungen.

  Om natten er de mer uberegnelige. De løper fort, men er veldig nærsynte. Derfor må du løpe i sikksakk, hvis du får en flodhest etter deg 🙂

  I Burundi hadde de laget noen grøfter som var ca 1m brede. Et menneske hopper lett over den, men flodhesten klarer ikke. Den har for korte ben, og er for tung. Så det var på den måten de kunne lage “gjedrer” mot flodhesten.

  Jeg traff en flodhest om natten en gang, da jeg kjørte hjem Den var midt i veien. Det er flotte dyr, men det var likevel ikke noe moro. Hvem vinner, flodhesten eller bilen? Jeg blinket med lysene og tutet et par ganger forsiktig. Etterhvert tuslet den bort. Jeg hadde bilen i revers, var klar til å rygge, for deretter å kjøre ut på en sidevei, hvis den skulle komme mot meg. de dyrene der er ikke å spøke med, selv i en bil!

  Som det ble sagt, er flodhesten det dyret som dreper flest folk i Afrika. Det er bare et “dyr” som dreper fler folk, men det er et insekt……

  En natt hadde en flodhest forvillet seg inn på nabotomten vår. Det var en mur rundt den. Tjenerne som hadde vakt om natten fanget den med å stenge døren. Den er egentlig fredet, men dagen etterpå fant politiet ut at det var for farlig å slippe den ut. Derfor fikk vi fellingstillatelse.

  Du klarer ikke å drepe en flodhest med en kalashnikov, det bare klør på den. Du trenger adskillig grovere kaliber. Den har skikkelig tykt skinn. Vi fikk noen militære der til å ta livet av den, med grovkalibret maskingevær!

  Flodhesten hadde forgrepet seg på kjøkkenhagen til min kone og spist opp all chilien. Vi trengte ikke å krydre kjøttet!

  Flodhest-kjøtt var veldig godt. Mørt og fint. Det nærmeste jeg kan sammenligne det med i Norge, må være elgkjøtt.

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here