Hva som er galt med mennesker som våkner hver morgen og skuer nedhøvlingen av Hovdetoppen, og som later som om ingenting har skjedd, kan være vanskelig å forstå? Selv har jeg blitt slått til jorden av dette her, men mennesker skal liksom være så rasjonelle og følge flokken. Å vise følelser er fy!

Herlig er det da å lytte til podcasten av Maria Westerberg💖

– “Maria Westerberg vill att fler ska våga berätta om sorgen när skogen försvinner”

Konstnären och poeten Maria Westerberg höjer rösten för rätten att få sörja en förlorad skog.

Hon vill att fler ska berätta om sorgen efter borthuggna stigar, bär- och svampställen och överkörd poesi. Hon drömmer i smyg om ett slags Tree Too.

Gjøvikensere, hev røsten for retten til å få sørge over tapet av vårt skogkledte byfjell, som lå lik en tilbaketrukket stillhetens og mørkets oase midt i byen vår fram til i høst. Å sørge over dette meningsløse tapet er ingen skam.

Som Westerberg forteller i sin kronikk liker vi å innbille oss at alt er rosenrødt, men det er det jo ikke. Og Hovdetoppen er da ikke en bortgjemt skogteig i Vardal, slik Gjøviks politikere later som.

Selv arbeider jeg for å få til en kunstutstilling om temaet:

– Kunstutstilling for Hovdetoppen?

Kanskje kan man kalle en slik utstilling “Tree Too for Hovdetoppen”?

I det minste er jeg fornøyd med MdGs reaksjon så langt👍 Fant følgende på fb-sida deres:

MDG, Anlaug Seljevold, med litt følge av Ola Gram Dæhlen, krevde politisk behandling av alt som skjer med «byfjellet» vårt. Hovdetoppen er et sentralt bylandskap og en grønn, essensiell lunge sentralt i Gjøvik. Selvfølgelig må det en politisk og stor samfunnsmessig behandling og godkjenning til om noe skal forandres her. Både ordføreren, fra Ap, og SP med flere unngikk bevisst å kommentere sakens nyanser og det at det er et sentralt bylandskap. Det var mer bekvemt å late som at dette var en tilfeldig skogteig i Vardal. Naturmangfold, de verdifulle elementene og helheten i skogen som eksisterte, viltet, landskapets betydning i forhold til by og befolkning, alt det og helhetlige vurderinger her hoppet de bukk over. Her har kommunen, uten overordnet saksbehandling, begått miljøkriminalitet på høyt nivå!

Så det er å håpe at gjøvikenserne sakte vil våkne av hjernedvalen …

Kanskje kan vi skape Tree Too – byen Gjøvik? Hvor vi deler våre Tree Too – erfaringer i kunst og stunts på ethvert gatehjørne😍

– Mitt Tree Too fra Hovdetoppen

Villmarks- og nærfriluftslivstoppen Hovdetoppen var en unik bytopp midt i Gjøvik. Mange må savne denne. Istedenfor å la hurtigleverne seire, la oss gjøre byen vår til verdens første Tree Too – by!

 

 

Fra redaksjonen. Profilert Gnist, Politikk og samfunn.

2 KOMMENTARER

 1. Fikk vite i dag at Trollskogen til Trollhaugen barnehage har gått med i denne flatehogsten, og de var svært lei seg for dette.

  Ser at de som står bak prosjektet hevder at de vil revitalisere Hovdetoppen. Men dette blir å snu det hele på hodet, da det var Hovdetoppen som skulle revitalisere oss. Vi trenger i stadig sterkere grad til en revitalisering, og da kan man enten ta et kurbad eller et skogsbad, selv foretrekker jeg det siste.

  Tradisjonen med skogsbad stammer fra Japan, men har nå spredd seg over hele verden. Hovdetoppen var et unikt skogsbad midt i byen, som nå er høvlet ned. Hva ville man sagt i Budapest hvis man høvlet ned deres berømte kurbad? Hovdetoppen kunne blitt Gjøviks berømte skogsbad, et Shinrin yoku!

  “Shinrin yoku är japanska och betyder ordagrant skogsbad.

  De senaste åren har metoden blivit en internationell hälsotrend som också har nått Stockholm. Men snarare än att doppa sig i en skogssjö handlar det om att bada sina sinnen i skogen.”

  – Skölj bort stressen med ett skogsbad: https://alltomstockholm.se/stadsliv/skolj-stressen-skogsbad/

 2. Tar de livet av trær (som lever) for å revitalisere? Det høres ikke bra ut. Takk for et viktig innlegg, Øyvind.

DELTA I DEBATTEN: