Hva som er galt med mennesker som våkner hver morgen og skuer nedhøvlingen av Hovdetoppen, og som later som om ingenting har skjedd, kan være vanskelig å forstå? Selv har jeg blitt slått til jorden av dette her, men mennesker skal liksom være så rasjonelle og følge flokken. Å vise følelser er fy!

Herlig er det da å lytte til podcasten av Maria Westerberg💖

– “Maria Westerberg vill att fler ska våga berätta om sorgen när skogen försvinner”

Konstnären och poeten Maria Westerberg höjer rösten för rätten att få sörja en förlorad skog.

Hon vill att fler ska berätta om sorgen efter borthuggna stigar, bär- och svampställen och överkörd poesi. Hon drömmer i smyg om ett slags Tree Too.

Gjøvikensere, hev røsten for retten til å få sørge over tapet av vårt skogkledte byfjell, som lå lik en tilbaketrukket stillhetens og mørkets oase midt i byen vår fram til i høst. Å sørge over dette meningsløse tapet er ingen skam.

Som Westerberg forteller i sin kronikk liker vi å innbille oss at alt er rosenrødt, men det er det jo ikke. Og Hovdetoppen er da ikke en bortgjemt skogteig i Vardal, slik Gjøviks politikere later som.

Selv arbeider jeg for å få til en kunstutstilling om temaet:

– Kunstutstilling for Hovdetoppen?

Kanskje kan man kalle en slik utstilling “Tree Too for Hovdetoppen”?

I det minste er jeg fornøyd med MdGs reaksjon så langt👍 Fant følgende på fb-sida deres:

MDG, Anlaug Seljevold, med litt følge av Ola Gram Dæhlen, krevde politisk behandling av alt som skjer med «byfjellet» vårt. Hovdetoppen er et sentralt bylandskap og en grønn, essensiell lunge sentralt i Gjøvik. Selvfølgelig må det en politisk og stor samfunnsmessig behandling og godkjenning til om noe skal forandres her. Både ordføreren, fra Ap, og SP med flere unngikk bevisst å kommentere sakens nyanser og det at det er et sentralt bylandskap. Det var mer bekvemt å late som at dette var en tilfeldig skogteig i Vardal. Naturmangfold, de verdifulle elementene og helheten i skogen som eksisterte, viltet, landskapets betydning i forhold til by og befolkning, alt det og helhetlige vurderinger her hoppet de bukk over. Her har kommunen, uten overordnet saksbehandling, begått miljøkriminalitet på høyt nivå!

Så det er å håpe at gjøvikenserne sakte vil våkne av hjernedvalen …

Kanskje kan vi skape Tree Too – byen Gjøvik? Hvor vi deler våre Tree Too – erfaringer i kunst og stunts på ethvert gatehjørne😍

– Mitt Tree Too fra Hovdetoppen

Villmarks- og nærfriluftslivstoppen Hovdetoppen var en unik bytopp midt i Gjøvik. Mange må savne denne. Istedenfor å la hurtigleverne seire, la oss gjøre byen vår til verdens første Tree Too – by!

 

 

Fra redaksjonen. Profilert Politikk og samfunn.

Facebook kommentarer
Forrige artikkelEt godt liv kan aldri oppnås i pelsdyrfarmer
Neste artikkelBokmanus | Spillet
Har arbeidet det meste av mitt liv på en trevarebedrift, hvor jeg var medeier. Dette tok brått slutt, og både som en trøst og for å få tiden til å gå begynte jeg med fotografering, som etter hvert utvidet seg til ekte lidenskap. I tillegg har jeg en pasjon for lommetunet og lommedemokratiet, framtidas boform og demokratiform.

4 KOMMENTARER

 1. Fikk vite i dag at Trollskogen til Trollhaugen barnehage har gått med i denne flatehogsten, og de var svært lei seg for dette.

  Ser at de som står bak prosjektet hevder at de vil revitalisere Hovdetoppen. Men dette blir å snu det hele på hodet, da det var Hovdetoppen som skulle revitalisere oss. Vi trenger i stadig sterkere grad til en revitalisering, og da kan man enten ta et kurbad eller et skogsbad, selv foretrekker jeg det siste.

  Tradisjonen med skogsbad stammer fra Japan, men har nå spredd seg over hele verden. Hovdetoppen var et unikt skogsbad midt i byen, som nå er høvlet ned. Hva ville man sagt i Budapest hvis man høvlet ned deres berømte kurbad? Hovdetoppen kunne blitt Gjøviks berømte skogsbad, et Shinrin yoku!

  “Shinrin yoku är japanska och betyder ordagrant skogsbad.

  De senaste åren har metoden blivit en internationell hälsotrend som också har nått Stockholm. Men snarare än att doppa sig i en skogssjö handlar det om att bada sina sinnen i skogen.”

  – Skölj bort stressen med ett skogsbad: https://alltomstockholm.se/stadsliv/skolj-stressen-skogsbad/

 2. Tar de livet av trær (som lever) for å revitalisere? Det høres ikke bra ut. Takk for et viktig innlegg, Øyvind.

 3. Selv ser jeg det slik at jeg ble reddet ut av Gjøvik på samme vis som Abraham og Lot av Sodoma, på mirakuløst vis, rett før Hovdetoppens fall. Min hustru ser seg stadig tilbake, og det er bare å håpe at jeg klarer å forhindre henne fra å forvandles til ei saltstøtte. For til Gjøvik skal vi ikke tilbake før de som står bak dette her kler seg i sekk og aske, angrer sine synder og lover å gjøre alt godt igjen og vel så det!

  Trollhaugen barnehage hadde trollfest i går, men noen trollskog har de ikke lenger, denne har kommunen nådeløst meiet ned. Man har skrevet siste kapittel i Gjøviks byhistorie, og gjort byen om til en kopi av Påskeøya og et forvarsel om hva som vil skje med vår lille klode, snart befolket av ti milliarder steinalderhjerner som alle oppfører seg som om verden er uendelig.

  Nå, like etter min siste tur til krigssonen Hovdetoppen, kommer jeg over en briljant artikkel skrevet av Arnulf Sunde, rett før alt dette skjedde, og før jeg var klar over hvilken apokalypse som ventet byen min. Takk og lov rakk jeg ikke å skaffe noen ny bolig før apokalypsen inntraff, og snart lander UFO-hotellet på selve toppen, hvor det vil hvile over byen likesom den var invadert av en fiendtlig sivilisasjon fra det ytre rom.

  Les den briljante artikkelen av Sunde!

  – Byavvikling: https://www.oa.no/debatt/mjosstranda/hovdetoppen/byavvikling/o/5-35-665149

  Utdrag fra Sundes artikkel:

  “- Gå for full freding av Hovdetoppen / Hovdeskogen! Alle byer, som lykkes med å gjøre byer attraktive, verner om slike områder. Å slippe til hogstmaskiner i Gjøviks siste urskog vil ødelegge området totalt. Jeg ferdes MYE i Hovdeskogen, og det er ikke nødvendig med den type hogst det legges opp til. Det er et enormt nettverk av stier i Hovdeskogen, og området, som allerede er snauhogd sør ved Hunnshovde, har «stengt av» utgangen til minst tre slike stier. Planene som foreligger for videre «utvikling» av området – flere hundre boliger og et hotell med 200 rom – vil fullføre den totale raseringen.

  Jeg kunne utdypet mye rundt galskapen i prosjektet vedr. Hovdetoppen / Hovdeskogen. Jeg vet ikke om de folkevalgte fysisk har beveget seg i området som nå står i fare for å bli totalt endret og virkelig satt seg inn i konsekvensene og verdiene som byen vil miste hvis dette prosjektet blir realisert. Undertegnede inviterer herved formannskapet til en tur «På gjengrodde stier» og ikke så gjengrodde stier. Ta bare kontakt!”

  Min siste “tur” til hva som var bytoppen vår: http://permaliv.blogspot.com/2018/11/hovdetoppen-apokalypse.html

 4. Takk for link og for kommentaren, Øyvind. Det er trist å tenke på alt liv som raseres på hovdetoppen. Du nevner bibelen. Jeg kan huske at det står i GT at Gud ikke vil utslette alt liv på jorden igjen for menneskets skyld og at fra nå av (etter Noah tok fra dyra han skulle redde) skal alle dyr, kryp, fugler og fisk frykte mennesket. Det står også at ondskapen er i menneskehjerters tanker fra ungdommen av. Derav kan jeg tolke det som at mennesker vil ødelegge jorden og livet på den helt selv fordi de ikke har respekt for liv som ikke er mennesket.
  Jeg er glad for at du skriver på D1 Øyvind. God helg 🙂

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here