Misbruk av føre var-prinsippet i klimasammenheng

0
1483

Aktivister, aktivistforskere, politikere og byråkrater fortsetter å skremme oss med at våre klimagassutslipp vil forårsake armageddon på jord. Siden vi de siste tiårene verken har sett antydning til statistisk målbar økning i antall uvær, tørke, flomtilfeller, havstigning, issmelting eller temperaturstigning, har aktivistene som siste utvei trukket frem “føre var-prinsippet”. Vi må kaste pengene etter denne oppdiktede trusselen som en slags forsikring, på samme måte som man forsikrer huset sitt. Nå kan man spørre seg om hvem som ville forsikret huset sitt dersom den årlige premien var minst like stor som verdien av huset – og om huset til slutt skulle brenne ville man ikke få utbetalt erstatning.

Skulle man virkelig ha anvendt dette føre var-prinsippet i andre sammenhenger, er det vel tvilsomt om man i dag hadde hatt tog, biler, fly eller romskip. Men én form for katastrofe vet vi vil komme, for det har skjedd før. En sterk påminnelse fikk man i Russland den 15. februar 2013 i byen Chelyabinsk. Uten forvarsel oppsto en “sol” nr. 2 på himmelen. Den ga fra seg sjokkbølger som knuste hundrevis av vinduer rundt om i byen. Dette var en asteroide på størrelse med et hus som ingen hadde observert på forhånd. Fremdeles finner folk biter av denne asteroiden rundt om i landskapet.

En av mange biter som ble funnet

People look at what scientists believe to be a chunk of the Chelyabinsk meteor, recovered from Chebarkul Lake near Chelyabinsk, about 1500 kilometers (930 miles) east of Moscow, Russia, Wednesday, Oct. 16, 2013. Scientists on Wednesday recovered what could be the largest part of this meteor from Chebarkul Lake outside the city. They weighed it using a giant steelyard balance, which displayed 570 kilograms (1,256 pounds) before it broke. (AP Photo/Alexander Firsov)

En tilsvarende asteroide passerte jorda den 12. oktober 2017, men NASA visste om den på forhånd. Størrelsen var mellom 10 og 30 meter bred, og passerte jorda på en avstand av omkring 43500 km. Det er omtrent 1/8 av avstanden til månen.

Det finnes langt større asteroider som man ennå ikke kjenner til. Vi vet også at slike himmellegemer har truffet jorda tidligere med katastrofale følger. Det ville derfor være fornuftig om man begynte å allokere ressurser for å bedre varslingen av slike objekter samt å finne metoder til å hindre fremtidige katastrofer forårsaket av slike. Katastrofer vi virkelig vet kan inntreffe vil det være fornuftig å benytte føre var-prinsippet på.

Sett i perspektiv virker kampen mot eventuelle klimaendringer ganske bortkastet i forhold til denne reelle faren for katastrofe fra verdensrommet.

*

Den 19.10.2017 opplevde jorda en annen nær asteroidepassering. Asteroiden med betegnelsen 2017 TD6, på størrelse med en buss (ca. 10 x 22 meter), passerte med en avstand på 191000 km. Det er omtrent halve avstanden til månen.

Asteroidekollisjon er ingen teoretisk, oppdiktet trussel. Den er reell.

 

Lenker:

Om føre var-prinsippet:

https://snl.no/f%C3%B8re_var-prinsippet

Bilder tatt av asteroiden 2012 TC4 som passerte jorda den 12.10.2017:

http://spaceweathergallery.com/index.php?title=tc4

Video som viser litt om styrken til som skjedde i Chelyabinsk i 2013:

https://www.youtube.com/watch?v=tq02C_3FvFo

https://www.youtube.com/watch?v=QvnrGzo8ljI

Liste over slike farlige objekter som man vet om i dag:

http://www.minorplanetcenter.net/iau/lists/PHACloseApp.html

Anbefalt lesestoff:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lucifer’s_Hammer

 

Facebook kommentarer
Forrige artikkelHøyhus – den late metoden
Neste artikkel“Dam” av Claire-Louise Bennett
Pensjonert realist med hovedfag i fysikk - med kjemi og edb som tilleggsfag.

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here