Hva skjer nå? Etter stortingsvalget 2017

0
1748

Statsminister og høyre-leder Erna Solberg ga uttrykk for at hun har god tid til å danne en ny regjering. Ikke noe stress. Statsbudsjettet er klart og skal legges fram først 12 oktober, og fordi partiene på borgerlig side allerede har flertall for budsjettet 2018, så forventes det ingen problemer. Den borgerlige siden kan ta seg god tid på å finne ut av hvem som skal inn i den nye regjeringen. Og hvem som skal samarbeide med hvem.

Stabilitet med inkludering

Fordi valgresultatet ikke gir rent flertall til H, Frp (og V), vil det gi mer stabilitet i landet hvis de får med et parti til i en avtale. Noe annet enn dette vil sette regjeringen i en utsatt posisjon hvor vi kan få se en ny maktkamp og valgforsøk igjen ganske snart hvor sentrum-venstre tar over regjeringsmakten. Alt ser ut til å avhenge av Krf om dette kan skje.

Krf har oppnådd mer for sine saker i samarbeidsavtale med regjeringen enn de hadde kunnet utenfor regjering. Deres stemme blir også lyttet til oftere fordi de er en del av regjeringssamarbeidet og en av Krfs kjernesaker, kampen mot sorteringssamfunnet, vil bli oppfattet som mer mainstream tankegang hvis Krf er i regjeringssamarbeid enn hvis de er utenfor.

En toparti regjering med H og Frp uten samarbeidsavtaler med andre representerer ikke godt nok befolkningen i Norge. Vi er og trenger mere enn det. Selv om valgresultatet viser at Ap, H, Frp og Sp er de partiene flest stemte på ved valget i år, så stemmer vi  fram andre partier. Hvert eneste år. Det er ikke nok med kun H og Frp eller Ap og Sp. Selv om størstedelen av oss finner det meste i ett av de 4 partiene, så finner vi ikke alt hos dem. I løpet av livet veksler de fleste av oss mellom partier som vi stemmer fram. I år så vi f.eks. nykommeren Helsepartiet, som seilte opp og fikk  ”1.plassen” sammen med pensjonistpartiet blant minipartiene, med 0,4% stemmer hver.  Hvorfor har ikke alle disse tusenvis av menneskene forsøkt å gå inn i H eller Ap og forandre politikken der? Nye initiativer er positivt og vi ser at vi har et behov for å tilføre mer og på egne måter, enn kun å måtte gå inn i en av de større partiene. Dessuten, partier som fokuserer mye på saker virker også å få mer oppmerksomhet og kraft enn de som fokuserer mye på ideologi. Eksempel på det er Frp kontra Ap.

Hvis Krf går i opposisjon så blir V utsatt hvis V går med i regjering. Bedre å være to små sammen, en å være liten alene. Og hvordan vil det gå med f.eks. miljøet hvis H og Frp bare kan shoppe flertall med Ap og Sp?

Arbeidsliv

Uten Ap og SV i regjering – og nå med utsiktene til H, Frp og V – så blinker mine varsellamper når jeg tenker på arbeidslivspolitikk. Kan det bli saker som blir vanskelig for regjeringen hvis Krf går i opposisjon? Svakheter, eller andre synspunkter på H og Frp politikk vil ihvertfall komme fram ganske raskt  – og det virker å være mye på gang i SV og særlig i Rødt leieren. H og Frp vil utfordres kraftig hvis de ikke får til en avtale med både V og Krf.

Frp

Frp må med i regjering. Det sier alle. Men hvorfor? Kan ikke de inngå en samarbeidsavtale med H, V og Krf i regjering? Hvorfor ikke prøve det? Hadde Frp fått mindre oppslutning (de fikk 15,2% i år) så kunne det vært en mulighet. Men Frp fikk 6% flere stemmer enn V og Krf tilsammen og siden H har slått seg til ro med Frp så blir det ikke høyre-sentrum noen mulighet nå. Men Frps stemme i offentligheten har vært så sterk, dvs deres mulighet til å påvirke har vært så stor, at min mening er at det er Frps tur til å fire på kravene denne gangen, og gi plass til både V og Krf i regjeringssamarbeid.

Dyrs velferd

Her på Debatt1 har vi vært opptatt av å kaste lys på særlig dyrevelferd i forkant av valget. Jeg er glad for at Frp har fått til starten på det jeg håper blir et landsdekkende dyrepoliti og Frp har fått ros av organisasjonen http://www.dyrsrettigheter.no/ for å ha startet arbeidet som allerede har ført til holdningsendringer i politiet. Venstre har veldig god dyrevelferd politikk på programmet og jeg håper selvsagt, i denne situasjonen Norge er i nå, at V får til konkrete tiltak på ulike områder for å forbedre dyrevelferden for dyrene i produksjonslinjen. Gjennomgang av alle partienes politikk på dyrevelferdsområdet finner du her: https://debatt1.no/ditt-valg-deres-fremtid/ 

4 partier

Hva er så best for landet? På detaljnivå er det så klart mange ulike meninger om dette.

Stabilitet og så langt det er mulig, inkludere flest mulig stemmer i et samarbeide er mitt svar. Det hadde vært noe å se opp til det, for alle oss andre!

Hvis de klarer det. Det må jo føles nogenlunde komfortabelt og. De skal leve med det fra dag til dag – men for å oppfylle et større gode. Av og til….. så kan en ikke være helt seg selv i alle situasjoner. En må gi og ta. Slik er det i personlige forhold og slik er det når en vil og skal samarbeide med andre om politikk på samfunnsnivå. Hvor langt kan Frp gå? 😉

Jeg håper at H, Frp, V og Krf finner sammen nå.

 

Hva håper du? Hva tror du? Jeg vil gjerne høre hva andre mener om saken(e) jeg tar opp her.

 

Bildet av Erna Solberg er hentet fra https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2068075

 

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here