Tenk om det hadde vært et slikt pumpehus som hadde møtt meg og min kone da vi første gang svingte opp til Grythengen i fjor vår, etter vårt besøk ved Dyssekilde økolandsby i Danmark. Hvilken glede, jubel og tilfredshet ville vi ikke da ha kjent på!
Javisst, jeg gjorde en kjempeblunder da jeg skrev at pumpehuset skulle plasseres langsetter vegen, og ikke parallelt med stabburet. Slik det ble ville det vært bedre om det var blitt stående ved siden av hagen, som opprinnelig tenkt, for da ville det ikke blitt en del av tunet. På tross av at man kjenner slik en tilfredshet når man sitter på terrassen og skuer mot de vakre skjermingshaugene. Disse ble v/a-anleggets store suksess!
Grunnen til at vi reiste til Dyssekilde var at vi var utslitte og desillusjonerte etter kampen mot kommunens saksbehandler, som ønsket å nekte meg skjermingshaugene mine, samt at jeg tapte fabrikken min. Hvordan kunne herr Fossemøllens etterkommere gå til kamp mot meg, midt i min kamp for deres fedrealter? Så ble da også resultatet at vårt fedrealter ble vanæret nok en gang, som så mange ganger før i kjølvannet av 2. verdenskrig.
Saksbehandleren som tenkte å knuse meg var nøye med å påpeke at selv kongen var nødt til å underkaste seg skjemaveldet hans. Til slutt snublet han heldigvis i egne bein. Men tenk om vi istedenfor å benytte energi på alt dette tullet, kunne gått sammen om å bygge verdens vakreste pumpehus, i respekt for det historiske tunet oppe på Grythengen. Slik pumpehuset til kongen ble bygget og plassert i ærefrykt for slottet hans.
Personlig tror jeg dette ville skjedd hvis det var Norges konge som hadde holdt hus oppe på Grythengen, samme hva saksbehandleren for Østre Toten kommune påstår. Men på Toten skal ingen få lov til å kjenne seg som en konge.
Allikevel synes jeg vi nå bør gå sammen og la oss inspirere av kongens pumpehus. Bedre trafikksikkerhet vil vi også gi, da det pumpehuset som ligger der nå ble stort og stygt og sperrer for oversikten.
Et kongelig pumpehus kunne gitt oss tilbake stoltheten over grenda til Totenåsens apostel, istedenfor dette gravmonumentet over en storslagen grendekultur, som nå står ved grendas velkomstsportal.