Din plass i vaksinekøen

0
2233

Datoen for når vi kan forvente den første vaksinen mot covid-19 nærmer seg. Og selv om utvalget, som har sett på hvem som skal få vaksinen først, hevder at et liv er et liv og snakker om dynamisk utvelgelse – nytale for prioritering – er det vel de færreste som tror at den første vaksinen vil bli satt på en person som er i ferd med å trekke sitt siste sukk. Det vil være en bortkastet vaksine.

Det er vel heller ikke alle som er enige om at Oslos på alle måter mest belastede bydeler skal prioriteres før bygde-Norge, for som alle vet er vi avhengige av landbruket. Ikke slik med sosialklienter. Og hvem er det ikke som har landets viktigste yrke? Slik som søppeltømmere, renholdsarbeidere og postbud? Uansett om vi liker det eller ikke, vil det være snakk om en prioritering. Og jeg vil tippe at listen vil bli som følger:

  1. Kongehuset. Ikke bare er Kongehuset limet som forener alle nordmenn, men de er stort sett i risikogruppen alle sammen. Kongeparet på grunn av høy alder. De øvrige som følge av mange års lemfeldig omgang med sigaretter. Om sjamanen Durek Verrett er så heldig å få Kongens ja til å be om datterens hånd, vil også han bli en del av Kongehuset. Han vil i så måte være heldig i dobbelt forstand.
  2. Statsministeren. Erna har fremstått klippefast (eller som en diktator) i flere måneder og og styrt skuta med fast hånd. Uten henne hadde vi alle vært fortapt. Det samme gjelder hennes håndlangere og medløpere (regjeringen). Vi kan ikke være uten noen til å holde oss i ørene og sette oss på plass, når vi ikke overholder meteren. I denne kategorien faller derfor også Nakstad inn.
  3. De folkevalgte. De kjenner systemet, i motsetning til menigmann. Vi kan klare oss uten Hvermannsen, men ikke Sylvi Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum. Det samme gjelder lokalpolitikere.
  4. Helsesøstre. Uten skolenes helsesøstre vet den oppvoksende generasjon ikke hvor de skal henvende seg. Foreldre og lærere har ikke helsesøstrenes unike kompetanse. Hele ungdomskullet kan i verste fall gå tapt. Øvrig helsepersonell kan søke om opptak i denne gruppen.
  5. Barn, ungdom og studenter. Det er de som skal arve Norge og det som måtte være igjen av oljefondet.
  6. Lærere. Det er ikke alt man kan lære via Youtube. Det er fortsatt behov for lærere som kan undervise i brudne brøker, annengradsligninger og bøyning av nynorske verb.
  7. Eldre, kronisk syke og øvrige sårbare grupper. Hvis det er flere vaksinedoser igjen på lageret.

Utenom listen finner vi finansfolk og andre grupper som har tilstrekkelig økonomi og forbindelser til legemiddelfirmaer. Det vil ikke være snakk om å snike i køen, men ved å gi legemiddelfirmaene en pen donasjon, vil man kunne få motta en vaksinedose som takk for donasjonen. Midlene vil uavkortet bli benyttet til forskning.

Dersom denne listen av en eller annen grunn skulle bli snudd på hodet, slik at eldre og kronisk syke kommer først og ikke sist i køen, vil det være et sikkert tegn på at vaksinen fortsatt er lite utprøvet og at myndighetene trenger forsøkskaniner. Er det noen som melder seg frivillig?

Først publisert i rettfralevvra.com

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here